Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Παράξενες Μέρες

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι Παράξενες Μέρες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού διηγήματος που διοργάνωσαν οι εκδόσεις μας. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους περισσότερους από τριακόσιους συγγραφείς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Νιώθουμε επίσης την ανάγκη να εξηγήσουμε ότι η έκδοση που έχουμε από την αρχή του διαγωνισμού προγραμματίσει μπορεί να φιλοξενήσει έναν αριθμό από 25 μέχρι 30 διήγηματα. Άλλωστε η αναλογία ένα προς δέκα (ένα στα δέκα διηγήματα θα εκδοθούν) δεν είναι τυχαία.

Περισσότερα διηγήματα στην έκδοση θα σήμαινε απλώς ότι θέλαμε να φανούμε πιο δεκτικοί (και να αναιρέσουμε αυτό που από την αρχή είχαμε βάλει ως όριο) και αυτό θα ήταν σε βάρος της έκδοσης τελικά.
Γι’ αυτό το λόγο δημοσιεύουμε και μια σειρά επιλάχοντα διηγήματα που αναγκαστικά δεν θα είναι στην έκδοση παρόλο που ήταν πολύ αξιόλογα.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ  ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου   (2013)
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού - Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) προκηρύσσει τον καθιερωμένο ετήσιο διαγωνισμό του για ανέκδοτο λογοτεχνικό έργο παιδικής λογοτεχνίας, με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, ο οποίος αφορά φέτος το παιδικό – εφηβικό μυθιστόρημα.  Θα δοθούν τιμητικά διπλώματα για το πρώτο βραβείο, το δεύτερο βραβείο και έπαινοι. Θα δοθεί επίσης συμβολικό ποσό για τό πρώτο και δεύτερο βραβείο.  Ο/η συγγραφέας του έργου που βραβεύεται με το πρώτο βραβείο μπορεί, εάν επιθυμεί, να παραδώσει το έργο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το οποίο αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την έκδοση και διάθεσή του.

Eyelands – Δεύτερος ποιητικός Διαγωνισμός - 2013

Η ιστοσελίδα Eyelands ανακοινώνει την έναρξη του δεύτερου ποιητικού διαγωνισμού της, με θέμα: «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης». Στείλτε το ποίημά σας μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2013. **

Δυο σημαντικές αλλαγές υπάρχουν στο δεύτερο ποιητικό μας διαγωνισμό. Ο πρώτος που έγινε πέρυσι μας χάρισε ένα όμορφο ημερολόγιο της χρονιάς που διανύουμε και ακόμη ομορφότερες ποιητικές φωνές. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια, αφού ήταν επιτυχημένη, και αλλάζουμε, προς το καλύτερο, πιστεύουμε, δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η συμμετοχή αυτή τη χρονιά δεν έχει συνδρομή, είναι δωρεάν. Το δεύτερο που είναι ακόμη πιο σημαντικό: η έκδοση του ποιητικού ημερολόγιου αυτή τη φορά θα γίνει σε συνεργασία με τις εκδόσεις iwrite (http://iwrite.gr) που θα μας εξασφαλίσουν όχι μόνο καλύτερη παρουσίαση του βιβλίου αλλά και πολύ ευρύτερη διανομή σε πολλά πλέον βιβλιοπωλεία.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

"Τα Μάτια του μικρού παιδιού"



Ένα διήγημα από τον Εμμανουήλ Τσεμπερλή.





Εκείνη την ημέρα ο ήλιος έκαιγε σαν τρελός. Οι φωνές ερχόντουσαν από παντού, διάσπαρτες γεμίζοντας τον αέρα αυτής της χώρας. Φωνές μικρών παιδιών που έπαιζαν στις αλάνες, φωνές ανθρώπων που ερχόντουσαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της εξουσίας σε κάποια απόμερη πλατεία . Αλλά δεν ήταν μόνο αυτές οι φωνές. Ήταν και τα τεράστια κτήρια που το μέταλλο τους έσκουζε ατάραχα, οι γέροι που αργοπέθαιναν στο δρόμο ψιθυρίζοντας μόνο μια ταπεινή προσευχή αποδεχόμενοι το κακορίζικο της μοίρας τους.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

"Σα νησί σε αγαπώ"




...με σιγοντάρει τρυφερά τ’ ολόγιομο φεγγάρι,

















Θεέ μου σβήσε σαν κερί την κάλπικη αγάπη
κι ας σιωπήσουνε τ’ αστέρια, κι ας μαυρίσει ο ουρανός,
με σιγοντάρει τρυφερά τ’ ολόγιομο φεγγάρι,
θα ‘ρθουν άσπρα περιστέρια και θα γίνω ψαλμωδός.

Β' Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός «Καισάριος Δαπόντες / Αποτελέσματα

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σκοπέλου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) ευχαριστούν θερμά όλους τους ποιητές για τη συμμετοχή τους, καθώς επίσης την Επιτροπή Αξιολόγησης και όσους συνέβαλλαν στην καθιέρωση αυτού του θεσμού.
Ενημερώνουμε τους ποιητές ότι ο Δήμος Σκοπέλου διατίθεται να αναρτήσει τα ποιήματα που διακρίθηκαν στο παρόν blog.  Όσοι από τους παρακάτω διακριθέντες επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των ποιημάτων τους, παρακαλούμε όπως μας τα αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στο email:  ds-mayor @otenet.gr
1ο Βραβείο 
■ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΚΥΨΕΛΗ) «ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ»
■ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ (ΧΑΝΙΑ)  «ΑΝ ΗΣΟΥΝ»
■ ΕΛΛΗ ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ (ΚΙΛΚΙΣ) «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ»
■ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ (ΘΑΣΟΣ) «Η ΒΑΛΙΤΣΑ»
■ ΜΑΙΡΗ ΜΑΥΡΩΝΑ (ΚΕΡΚΥΡΑ) «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ ΜΑΥΡΟ» 

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 32ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (Π.Ε.Λ.)



Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) προκηρύσσει τον       32ον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το έτος 2013. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τα κάτωθι είδη του λόγου : Ποίηση, Διήγημα, Νουβέλα, Μυθιστόρημα, Θεατρικό Έργο, Δοκίμιο, Παραμύθι.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εντός και εκτός Ελλάδος διαμένοντες ελληνόφωνοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, εξαιρουμένων των βραβευθέντων στον εν λόγω διαγωνισμό τα τελευταία πέντε χρόνια με Α΄ βραβείο για την κατηγορία που βραβεύτηκαν.

Αποτελέσματα ποιητικού διαγωνισμού Πόρφυρα

Η συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ανέκδοτης ποιητικής συλλογής για το βραβείο «Περιοδικό “Πόρφυρας” ‒ Γιώργος Ν. Κάρτερ» ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού τελικά κατέφθασαν στο περιοδικό 336 συμμετοχές (ανέκδοτες ποιητικές συλλογές). Εκ των πραγμάτων, η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου 2013, παρόλο που καταβλήθηκε από την επιτροπή προσπάθεια να τελειώσει τις εργασίες της και να αναδειχθεί ο ποιητής ή η ποιήτρια το συντομότερο δυνατό.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους (αλφ.): α) Δημήτρη Λάππα, φιλόλογο, συγγραφέα, β) Βασίλη Λέτσιο, λέκτορα Ιονίου Πανεπιστημίου, και γ) Νίκο Παπαδημητρίου, επίκουρο καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου, αφού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στη διεύθυνση του περιοδικού «Πόρφυρας», συγχαίρει όλους όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αυτό. Τα συγχαρητήριά του απευθύνει επίσης και το περιοδικό.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

"Η Μάντρα"



Εκείνη τη μάντρα του σπιτιού,
την σκαρφαλώναμε -σαν παιδιά- με ευκολία.
Όσο ψηλώναμε,αυτή χαμήλωνε.
Μα κάποιο διάστημα αβέβαιο -που δεν της δώσαμε σημασία-
η μάντρα σταμάτησε να κονταίνει και άρχισε να υψώνεται.
Και θαρρώ,πως ακόμα υψώνεται...

 
Ρένα Μ.Πέτρου

ΠΟΡΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ




...Έξω χιονιάς και παγωνιά,
μέσα το τζάκι να ζεσταίνει.





















Πόρτες κλειστές.
Μάταια χτυπάς να σου ανοίξουν.
Έξω χιονιάς και παγωνιά,
μέσα το τζάκι να ζεσταίνει.
Κι ούτε κατάλαβες,

"ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ"





















Άδειες καρέκλες,
η μια δίπλα στην άλλη,
η μια ίδια με την άλλη.
Μέσα τους κρύβουν τόσες ιστορίες.
Στη μία κάθισε μυριόπλουτος εφοπλιστής,

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

"Η ΠΕΤΡΑ"



 

...Εγώ την ξέρω την παλιά ιστορία του Δευκαλίωνα
- θέλω να πω για τις πέτρες που έριξε...























Μη μου μιλάς για τον πόλεμο,
για τα πεινασμένα παιδιά,
για τα κορίτσια που τους έκλεψαν την ηδονή
και τα χωράφια που τους στέρησαν τον σπόρο.
Εγώ την ξέρω την παλιά ιστορία του Δευκαλίωνα
- θέλω να πω για τις πέτρες που έριξε

"ΝΥΧΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ"




...Ομως, παππού, κατακαλόκαιρο 
κι αυτή η νύχτα να μη λέει να περάσει.


















Είδε με λύπη το τασάκι να γεμίζει,
τα χαρτιά να μένουν μπροστά του λευκά

«Αλήθεια»






"...να βρω ονειρώδη μυστικά

            που ‘ναι άγνωστα ακόμα".
























Σε τόπους δύσβατους, ξερούς,
   του χρόνου ξεχασμένοι,
αναζητάω θησαυρούς
   στις κρύπτες, στα τεμένη,
ναούς αρχαίους έσκαψα,
            τους ξέθαψα απ’ το χώμα,
να βρω ονειρώδη μυστικά
            που ‘ναι άγνωστα ακόμα.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

"Πτώσης αιώρημα"




....ελπίδας φτερωτής για Αγάπη άλλη.






















Σ’ αέναη πτώση η ψυχή
δίχως του έρωτα φιλί για σωστικό.
Ιδανική παραίσθηση η αγάπη
του ονείρου ξέφτια
που έγιναν δίχτυα πνιγηρά.
Κι οι ελπίδες μου χαθήκανε
γοργοφτέρουγα αποδημιάς πουλιά
σε βουβής απόγνωσης νεφέλες.

"Στοίχειωμα"






 Πάλι απόψε αλλάζει πρόσωπο η σελήνη....
















Πάλι απόψε αλλάζει πρόσωπο η σελήνη
να μας ξεγελάσει προσπαθεί
και τ’ αργυρό  της δίχτυ  περιδέραιο ατίμητο
σε θάλασσα μαβιά γυαλίζει
με επιμέλεια ριγμένο και  σπουδή
ίδιες οι στρατηγικές κυκλοτερείς κινήσεις.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Διαγωνισμός διηγήματος από τη λέσχη ανάγνωσης του Σ.Α.Α.Κ.

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Σ.Α.Α.Κ. (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια), γιορτάζοντας τα πέντε χρόνια λειτουργίας της, προκηρύσσει λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος, με θέμα «Μια ερωτική ιστορία με φόντο την Θεσσαλονίκη», με έκδοση ανθολογίας των διακριθέντων διηγημάτων που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό.
Η προθεσμία υποβολής των διηγημάτων ξεκινάει στις 15/7/2013 και λήγει στις 15/9/2013.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός : Το μπλόκο της Καλαμαριάς

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς προκηρύσσει Λογοτεχνικό Διαγωνισμό διηγήματος, ιστορικού αφηγήματος και ποιήματος με θέμα ¨Το μπλόκο της Καλαμαριάς¨. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή ενός ιστορικού γεγονότος, που σημάδεψε την Καλαμαριά καθώς επίσης και στη συγκέντρωση και καταγραφή νέων ιστορικών πληροφοριών. Οι όροι συμμετοχής είναι οι εξής:
1) Στο διαγωνισμό μπορούν να μετέχουν χωρίς κανένα περιορισμό, όσοι επιθυμούν, αρκεί τα έργα τους να αναφέρονται στο «Μπλόκο της Καλαμαριάς», να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα. Από το λογοτεχνικό διαγωνισμό εξαιρούνται τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης καθώς και το προσωπικό του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού.