Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ιστορίες με δυο όψεις από το βιβλιονέτ.



Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει κάνει τον άνθρωπο να αποζητά την ευκολία από τη μια κι από την άλλη τον αποξενώνει παρόλο που βρίσκεται διαρκώς περιτριγυρισμένος από φίλους και γνωστούς, άλλοτε δίπλα του κι άλλοτε μακριά, εικονικούς, κρυμμένους πίσω από μια φωτογραφία σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Η διαφήμιση από τη μια που έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας και μας έχει ‘εκπαιδεύσει’ να γινόμαστε δεκτικοί μόνο στα σύντομα μηνύματα που αυτή προβάλει, καθιστώντας μας πολλές φορές ανίκανους να παρακολουθήσουμε κάτι που έχει διάρκεια ή απαιτεί λίγη σκέψη παραπάνω και η ευκολία από την άλλη με την οποία αποποιούμαστε τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις με ένα απλό τηλεφώνημα ή ένα ‘like’ μας έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που εύλογα θα τη χαρακτήριζε κάποιος εξωτερικός παρατηρητής ως «αυτοθέλητη κοινωνικοποιημένη μοναξιά».


Συγχρόνως με αυτού του νέου τύπου ‘μοναξιάς’ έχει καλλιεργηθεί ένα πνεύμα έντονης κριτικής, όχι πάντα καλοπροαίρετης, που ασκείται αδιακρίτως και δίχως πολύ σκέψη και σχεδόν χωρίς πότε να αναλογίζεται κανείς τις συνέπειές της. Το κλίμα αυτό οδηγεί τον άνθρωπο της εποχής μας να είναι μαζεμένος και φειδωλός στις ενέργειές του φοβούμενος τις επικρίσεις που ενδεχομένως να έχουν οι πράξεις του αυτές. Η κριτική, ως η τεκμηριωμένη κρίση αλλά και ως αξιολόγηση έργων πνευματικής, κυρίως, δημιουργίας είναι μεν επιθυμητή αλλά μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως είναι απαλλαγμένη από συμφέροντα ή έστω κάποιες κρυφές επιδιώξεις;

τοβιβλίο.net δημιουργήθηκε με σκοπό να προβάλει τις δημιουργίες χωρίς να ασκεί κριτική, να δώσει ένα βήμα σε όσους το επιθυμούν για αναδείξουν το έργο τους. Με αυτό το σκεπτικό λειτουργεί μέχρι σήμερα και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Προχωράει όμως ένα βήμα πιο πέρα. Θέλοντας να κάνει τους ανθρώπους να συνεργαστούν και να έρθουν σε επαφή αποφάσισε να κάνει κάτι πρωτότυπο. Σας προσκαλεί να συμμετέχετε στη δημιουργία ενός βιβλίου με ιστορίες γραμμένες από δυο συγγραφείς! Μια ιστορία δοσμένη από δυο οπτικές γωνίες γραμμένες από δυο ανθρώπους! Είναι μια πρόσκληση - πρόκληση συνεργασίας, μια αφορμή για συλλογική δημιουργία που θα φέρει τους δημιουργούς λίγο πιο κοντά.

Κάθε ιστορία λοιπόν θα πρέπει να έχει δυο πρωταγωνιστές. Και η εξέλιξή της για κάθε έναν από τους πρωταγωνιστές θα πρέπει να είναι γραμμένη από τον έναν εκ των δυο συγγραφέων του ζεύγους που θα τη γράψει. Πως θα γίνει αυτό;
Η ιστορία θα ξεκινάει από μια σελίδα γραμμένη και από τους δυο συγγραφείς, φανταστείτε πως κοιτάζετε ένα ανοιγμένο βιβλίο στη δεξιά του σελίδα, και μετά, γυρίζοντας τη σελίδα αυτή, στην αριστερή σελίδα η ιστορία θα εξελίσσεται όπως τη γράφει ο ένας εκ των δυο συγγραφέων της ενώ στη δεξιά όπως τη γράφει ο έτερος συγγραφέας. Εδώ θέλει λίγη προσοχή για να μην είναι ασύνδετες οι δυο αντικριστές σελίδες όσον αφορά την εξέλιξη της ιστορίας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η ιστορία να έχει πρωταγωνιστές ένα ανδρόγυνο και κατά την εξέλιξή της στην αριστερή σελίδα να περιγράφονται οι σκέψεις και η οπτική της συζύγου ενώ στη δεξιά οι αντίστοιχες του συζύγου, πάντα όμως έχοντας συνοχή. Η συγγραφή δηλαδή της ιστορίας θα πρέπει να γίνεται, μετά την πρώτη σελίδα, διαδοχικά μία από τον ένα συγγραφέα και μια από τον άλλο.
Για να γίνει βεβαίως αυτό θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουν να γράψουν τις ιστορίες τους σε μια σταθερή φόρμα. Γι’ αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε οι ιστορίες να είναι γραμμένες σε σελίδες Α5, μεγέθους δηλαδή 14,8 Χ 21 εκατοστά, με γραμματοσειρά Georgia μεγέθους 12 στιγμών και με μονό διάστιχο. Αυτοί ουσιαστικά είναι και οι μοναδικοί περιορισμοί που τίθενται για τη συμμετοχή σ’ αυτό το βιβλίο, πέρα βεβαίως από το γεγονός πως οι ιστορίες θα γραφτούν από δυο συγγραφείς, θα έχουν δυο πρωταγωνιστές και θα έχουν συνολικά περιττό αριθμό σελίδων (η πρώτη κοινή και για τους δυο συγγραφείς και οι υπόλοιπες ξεχωριστές για τον καθένα). Η θεματολογία είναι ελεύθερη όπως επίσης και το μέγεθος των ιστοριών.

Όλο το εγχείρημα είναι ελεύθερο και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013. Το διάστημα βεβαίως αυτό είναι μεγάλο, αλλά θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν και να γράψουν την ιστορία τους. Μετά τη συγκέντρωση τους, οι ιστορίες θα διορθωθούν για τυχόν λάθη, θα επιμεληθούν φιλολογικά και θα ενσωματωθούν σε ένα βιβλίο το οποίο θα πάρει τη μορφή e-book, κι αναλόγως με τις συμμετοχές, ενδεχομένως και τη μορφή κανονικής έντυπης έκδοσης.

Μια ιστορία λοιπόν γραμμένη από δυο συγγραφείς και δοσμένη μέσα από τα μάτια δυο πρωταγωνιστών. Τις συμμετοχές σας μπορείτε να τις αποστείλετε στο tovivlio@outlook.com μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό εκατό περίπου λέξεων για κάθε συγγραφέα και προαιρετικά κι από μια φωτογραφία σας. Στο ίδιο email μπορείτε να επικοινωνήσετε για απορίες ή διευκρινήσεις ή να επισκεφτείτε τη σελίδα του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net στο facebook όπου περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρχουν και οι όποιες απορίες θα λύνονται άμεσα.
Στην περίπτωση που αποφασίσετε να συμμετέχετε στο εγχείρημα αυτό, θα ήταν ευκταίο να το γνωρίζαμε για να προγραμματίσουμε τις ενέργειες που απαιτούνται, γι' αυτό η βούλησή σας, πριν ακόμα γράψετε την ιστορία, θα θέλαμε να μας κοινοποιηθεί στο tovivlio@outlook.com
Για την πηγή πατήστε εδώ.

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Με τιμά που με θέλετε για συνεργάτη! Θα σας στείλω τα προσωπικά μου στοιχεία να το συζητήσουμε!

      Διαγραφή
  2. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ........ΕΝΑΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΡΓΟ ΜΕ 2 ΠΡΟΣΩΠΑ !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ευτυχία. Ο σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι να φτιαχτεί απλώς ένα θεατρικό με 2 ήρωες, αλλά ένα θεατρικό με 2 ήρωες από 2 διαφορετικούς συγγραφείς με απώτερο στόχο τη συνεργασία αλλά και τη συνεκτικότητα του κειμένου.

      Διαγραφή