Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΘΕΜΑ: Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου



Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» διοργανώνουν κάθε έτος Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου .
Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, Επαγγελματικής Σχολής και η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική.  

Τα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής:

•    Δημοτικό
       Καλλιτεχνική εργασία.
 Να δημιουργήσετε  τη δική σας ζωγραφιά και να αποδώσετε μέσα από αυτή εικόνες από τον Πόντο.
•    Γυμνάσιο
      Παραγωγή Γραπτού Λόγου
    Με βάση πληροφορίες που έχετε από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο να συντάξετε ένα αφηγηματικό κείμενο (έως 500 λέξεις) που να αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός κατά τη δίωξή του από τις πατρογονικές του εστίες.
•    Γενικό Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο, Επαγγελματική Σχολή
      Παραγωγή Γραπτού Λόγου  
    Με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να συντάξετε ένα άρθρο (έως 600 λέξεις) στο οποίο να εξετάσετε εάν η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μπορεί να αφυπνίσει τους λαούς, έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες.

Όροι διαγωνισμού


Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα - στο πάνω αριστερό τμήμα της κόλλας των γραπτών εργασιών ή στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς- τα παρακάτω στοιχεία:

Επώνυμο και όνομα μαθητή

Όνομα πατέρα                        Όνομα μητέρας

Τάξη                                        Σχολείο

Ταχ. Δ/νση                              Τηλέφωνο                     E-mail

Τίτλος εργασίας

Οι εργασίες ζωγραφικής πρέπει να σχεδιαστούν σε χονδρό χαρτί σχεδίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις εργασίες τους έως την  31η Ιουλίου εκάστου έτους στη διεύθυνση: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Λ. Νίκης 1, τ.κ. 54624 Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες αξιολογούνται από επιτροπή εκπαιδευτικών, μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται τον Οκτώβριο εκάστου έτους και τα βραβεία θα απονέμονται αργότερα τον ίδιο μήνα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό δίπλωμα και οι δέκα καλύτερες εργασίες κάθε βαθμίδας θα λάβουν ως βραβείο ένα βιβλίο.

Η Οργανωτική Επιτροπή και με αφορμή την κοινωνική κρίση που διανύουμε, αποφάσισε να προσδώσει στον Διαγωνισμό έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Υιοθετώντας το σύνθημα «μια συμμετοχή – ένα παιδικό εμβόλιο» αποφασίστηκε να μην δίνονται πια χρηματικά έπαθλα στους τρεις πρώτους κάθε βαθμίδας, αλλά οι διοργανωτές θα προσφέρουν ένα ευρώ για κάθε συμμετοχή σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αναγνωρισμένου έργου και κύρους, που θα παρέχει ιατρική φροντίδα σε παιδιά. Η επιλογή της Οργάνωσης θα επιλεγεί από τους διοργανωτές.

Στόχος του διαγωνισμού είναι πέρα από την ιστορική μνήμη για εκείνα τα τραγικά γεγονότα, ν’ ανακαλύψουν τα παιδιά την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες http://www.peristereota.com http://www.neolaia.poe.org.gr http://www.poe.org.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου