Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο Γιος του Προμηθέα - 1η Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις Δαιδάλεος και η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Σάσσα Μεταλληνού Chaitow σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση του νέου μας βιβλίου με τίτλο "Ο Γιος του Προμηθέα: Ο Ζοζεφέν Πελαντάν, η Συμβολική Τέχνη και η Υλοποίηση του Ιδεατού" την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στο cafe Ζώγια (Κομνηνών 18, Λουλουδάδικα) στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η θεολόγος και συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη, ενώ θα προλογίσει ο ψυχολόγος, συγγραφέας και διευθυντής των εκδόσεων Δαιδάλεος, Γιώργος Ιωαννίδης.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε τα εξής:
Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες της εποχής στέκονταν σε ένα κατώφλι που εκπροσωπούσε την οριστική ρήξη με το παρελθόν.
Σ’αυτόν τον γοργά εξελισσόμενο κόσμο, ένας μοναχικός, εκκεντρικός συγγραφέας, ο Ζοζεφέν Πελαντάν (1858-1918) ανήγαγε την ανθρώπινη δημιουργικότητα και το Κάλλος σε υπέρτατες αξίες, οι οποίες, όπως πίστευε, αποτελούσαν το τελευταίο προπύργιο ανάμεσα στην ανθρώπινη ψυχή και τον παρακμιακό υλισμό που αντιλαμβανόταν να καταπίνει τον Δυτικό Πολιτισμό. Έγραψε περισσότερα από εκατό βιβλία, και κάποιες εκατοντάδες μονογραφίες και άρθρα για να προάγει τη Θεωρία του Κάλλους ως Θρησκεία την οποία συνέθεσε με βάση στοιχεία του νεοπλατωνισμού, του Ορφισμού, της παγκόσμιας μυθολογίας, και της Συμβολικής Τέχνης. Ο πυρήνας της αισθητικής του

θεωρίας δίδασκε πως η ανθρωπότητα μπορούσε, και όφειλε, να εξελιχθεί πνευματικά με απώτατο στόχο την αποκατάσταση της απομάκρυνσης από το Όντως Ον. Κατ’εκείνον, ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό ήταν μέσα από την τέχνη. Οι μεν καλλιτέχνες όφειλαν να κατακλύσουν την εκκοσμικευμένη κοινωνία με έργα που εξέφραζαν συμβολικά τις αρχές του Κάλλους, οι δε θεατές και αναγνώστες να στοχαστούν τα συμβολικά μηνύματα που αποκρυσταλλώνονταν στα έργα αυτά. Με τον τρόπο αυτόν, πίστευε ο Πελαντάν, το ευρύ κοινό θα ανελισσόταν πνευματικά, οι ανθρώπινες σχέσεις θα αποκτούσαν νέα, πνευματική βάση, θα πυροδοτούσε μια κοινωνική αναγέννηση, και η ανθρωπότητα θα ανακάλυπτε την ουράνια καταγωγή της.
Ο βίος και το έργο του Πελαντάν είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου, καταλήγοντας σ’ ένα μείζον και επίκαιρο ερώτημα: κατά πόσο η φιλοσοφία και το Κάλλος έχουν κάποιο χειροπιαστό νόημα για την εποχή μας;
Το βιβλίο προλογίζουν ο καθηγητής Joscelyn Godwin και ο συγγραφέας Ζέφυρος Καυκαλίδης.

ΠΟΤΕ; Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 19:30
ΠΟΥ; cafe Ζώγια, Κομνηνών 18, περιοχή Λουλουδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου