Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Λογοτεχνικός διαγωνισμός Diavasame.gr και του ιταλικού εστιατορίου Da Bruno






Το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diavasame.gr και το ιταλικό εστιατόριο Da Bruno (Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο), διοργανώνουν πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: «Δείπνο».
Πόσα όμορφα και πόσα δύσκολα δεν έχουν συμβεί στη διάρκεια ενός δείπνου; Πόσες κωμικές, ακόμα και σουρεαλιστικές καταστάσεις, δεν έχουμε ζήσει σε ένα εστιατόριο; Έρωτες, χωρισμοί, παρεξηγήσεις, φιλίες, επέτειοι, αναμνήσεις... Αν γράφετε, είτε έχετε δημοσιεύσει τη δουλειά σας είτε όχι, στείλτε το διήγημά σας στο διαγωνισμό μας. Δέκα και ένα διηγήματα θα αποτελέσουν το πρώτο βιβλίο με ιστορίες και γεγονότα με αφορμή ένα δείπνο, ένα ιδιαίτερο ιταλικό πιάτο ή κάτι που θα σας εμπνεύσει: τα πρώτα δέκα διηγήματα που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα δημοσιευτούν σε έναν τόμο, μαζί με ένα ακόμα διήγημα που θα επιλέξει το κοινό, από τις προτάσεις της κριτικής επιτροπής.

Διάρκεια διαγωνισμού: 8η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014
Κριτική επιτροπή:
Θοδωρής Τσάκωνας, συγγραφέας
Στέφανος Ξένος, συγγραφέας-κριτικός βιβλίου, Αdmin του Diavasame
Αγγέλα Γαβρίλη, κριτικός βιβλίου, συντάκτρια του Diavasame
Δημήτρης Τσουκάρης, ιδιοκτήτης εστιατορίου Da Bruno

Έπαθλα:
Πρώτος νικητής 500 ευρώ
Δεύτερος νικητής 300 ευρώ
Τρίτος νικητής 200 ευρώ

Επίσης, και οι 11 πρώτοι των οποίων τα διηγήματα θα εκδοθούν σε έναν τόμο, κερδίζουν ένα δείπνο για δύο άτομα, στο εστιατόριο Da Bruno.

Τα διηγήματα που θα έχουν έκταση έως 2.000 λέξεις, θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: diagonismos@diavasame.gr
(Διαβάστε προσεκτικά τους όρους συμμετοχής στο τέλος του κειμένου.)

Λίγα λόγια για την ιστορία του ιταλικού εστιατορίου Da Bruno και του ιδρυτή του:
«Ένα καλό πιάτο είναι σαν ένα καλό βιβλίο. Μια καλή συνταγή είναι σαν μια καλή αφήγηση. Κάθε πιάτο έχει μια ιστορία να αφηγηθεί. Με ήχους, εικόνες, μυρωδιές, με εντάσεις και κορυφώσεις αλλά κυρίως με… σιωπή και χωρίς μυστικά. Πρέπει τελειώνοντας αυτή η “αφήγηση”, να αισθανθείς την απόλυτη ικανοποίηση. Σαν να λέμε… τη λύτρωση!
Εάν είχα ποτέ την ευκαιρία να πω ή να γράψω μια ιστορία για ένα δείπνο ή μια συνταγή θα έπρεπε να κάνω το εστιατόριό μου… βιβλιοθήκη. Ποιος ξέρει; Ίσως το κάνει στο μέλλον ο γιος μου ή τα εγγόνια μου…»
BRUNO ORTOLANO (da Bruno)
CORRIERE DELLA SERA Ιούλιος 1954

Με αυτά τα λόγια, ο Bruno Ortolano, εξηγεί στον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della sera, τη φιλοσοφία, ενός μέχρι τότε μικρού άγνωστου εστιατορίου σε ένα προάστιο της Napoli. «Ένα εστιατόριο για μυημένους», όπως έγραψαν για το παλιό επαρχιακό σπίτι -κρησφύγετο ανταρτών στον Β παγκόσμιο Πόλεμο-, όπου ο Ortolano, Ιταλός αντάρτης τότε, κρυβόταν από τους δοσίλογους και τους φασίστες του Μουσολίνι. Δύο χρόνια, με μοναδική συντροφιά βιβλία του Τσέχωφ, του Ντοστογιέφσκι και άλλων, συνδυασμένα με μυρωδιές από τον λαχανόκηπο του σπιτιού. Αρώματα που συνόδευαν τα υπέροχα φαγητά της εβδομηντάχρονης Joulia Passeroti. Της γυναίκας που, όπως ο ίδιος λέει, τον έκρυβε μέχρι να περάσει τα ιταλικά σύνορα και που άθελά της, τον μύησε στα άγνωστα μυστικά της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Bruno, αποφασίζει να διαδώσει αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, έξω από τα ιταλικά σύνορα και τα καταφέρνει. Μέσα σε δέκα χρόνια τα εστιατόρια του Bruno Ortolano (Da Bruno), γίνονται οι πρέσβεις της γνήσιας ιταλικής γεύσης στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες. Μεταξύ αυτών και στην Αθήνα. Σε ένα από τα ομορφότερα παραλιακά προάστιά της, στο Παλαιό Φάληρο, ξεκινάει την πορεία του το αντίστοιχο ιταλικό εστιατόριο Da Bruno, όταν το 2000, τη σκυτάλη παίρνει ένας νέος Έλληνας μύστης της γεύσης. Ο Δημήτρης Τσουκάρης, είναι αυτός, που με τη βοήθεια του Bruno και του Roberto Ortolano, αποφασίζει να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα την ιταλική γευσιγνωσία, και όχι μόνο. Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, το διάσημο πλέον εστιατόριο Da Bruno σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό Diavasame, διοργανώνει τον πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: «Δείπνο».

Οδηγίες και όροι συμμετοχής:

  • Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όλους και σε όλες, από όλες τις χώρες, στην ελληνική όμως γλώσσα.
  • Τα διηγήματα πρέπει να μην έχουν συμμετάσχει σε άλλο διαγωνισμό.
  • Υποβολή κειμένων με email. Τα κείμενα, (σε μορφή .doc-word) θα πρέπει να είναι συνημμένα στο email που θα μας αποστείλετε αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: diagonismos@diavasame.gr
  •  Η πρώτη σελίδα θα αναγράφει μόνο: σε μια σειρά την ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία αποστέλλεται το κείμενο, και στην οποία θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας όταν χρειαστεί, και στην δεύτερη σειρά, τον τίτλο του διηγήματος. Το κυρίως κείμενο θα ακολουθεί από τη δεύτερη σελίδα και μετά.
  • Δεν αναγράφεται ονοματεπώνυμο, το οποίο όμως θα απαιτηθεί και θα γίνει απαραίτητα γνωστό, σε περίπτωση βράβευσης, ή δημοσίευσης ή και κάποιου άλλου μη δυνατόν να προβλεφτεί, αλλά αναγκαίου λόγου.
  • Υποβολή ενός διηγήματος ανά συγγραφέα.
  • To Diavasame.gr αποκτά ανέκκλητα το δικαίωμα (πνευματικά δικαιώματα) δημοσίευσης ή/και έκδοσης των κειμένων.
  • Τα κείμενα θα έχουν υποχρεωτικά τίτλο.
  • Μέγιστος αριθμός λέξεων, χωρίς τον τίτλο, 2.000.
  • Ο/η συγγραφέας υποχρεούται να απαντήσει στο email κοινοποίησης αποτελεσμάτων και να μας γνωστοποιήσει τα πλήρη στοιχεία του, μαζί με όσες άλλες πληροφορίες – δηλώσεις απαιτηθούν, εντός 5 ημερών από την αποστολή του πρώτου email (θα επαναληφθεί για ασφάλεια άλλες δυο φορές) της κριτικής επιτροπής.
  • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στους συντάκτες του Diavasame.gr, αλλά ούτε και σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
  • Η μη τήρηση όλων των οδηγιών υποβολής των κειμένων, επιφέρει ακύρωση συμμετοχής.
  • Η υποβολή διηγήματος αποτελεί και απόδειξη της πλήρους αποδοχής των όρων του διαγωνισμού.
        • Για την πηγή πατήστε εδώ.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου