Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Διακρίσεις Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών έτους 2015



ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ζωοδόχου Πηγής 2-4, 10678 Αθήνα

Τηλ-Fax: 210 3819571

Email:  eel1930@gmail.com

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2015

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Της Κριτικής Επιτροπής Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης, Διηγήματος
και Χρονικού – Μαρτυρίας με ελεύθερο θέμα
της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών έτους 2015


Η Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρη Β. Τζόκα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Ένωσης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον τ. Σχ. Σύμβουλο και Συγγραφέα κ. Χρήστο Γκόντζο, τακτικό μέλος της Ένωσης, συγχαίρει όλους όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αυτό. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αφού μελέτησαν και αξιολόγησαν αντικειμενικά και ο καθένας χωριστά τα υποβληθέντα προς κρίση έργα Ποίησης, Διηγήματος και Χρονικού-Μαρτυρίας. Με πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης κ. Λευτέρη Β. Τζόκα συνήλθαν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 12η στη Στέγη της Ένωσης (Ζωοδόχου Πηγής 2-4, 2ος όροφος), για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και αποφάσισαν τα ακόλουθα:

ΣΥΜΦΩΝΑ με την προκήρυξη και τις δεσμεύσεις της, αναδείχτηκαν ομόφωνα και παμψηφεί περισσότερα βραβεία γιατί ισοβάθμισαν και τα μοιράζονται οι δημιουργοί. Όλα τα κείμενα των συμμετεχόντων θα μπορούσαν να τύχουν διάκρισης, αλλά αυτό είναι αδύνατο, γι’ αυτό η Κριτική Επιτροπή με σύμφωνη γνώμη θέσπισε τα Ειδικά Βραβεία που θα δοθούν σε ξεχωριστές περιπτώσεις συμμετασχόντων. Ήταν οι δεσμεύσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού που δεν επέτρεψαν να δοθούν περισσότερες διακρίσεις.


1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο ποίημα «Σ’ αγαπώ Ελλάδα!», με το ψευδώνυμο «Αφροδίτη» που ανήκει στην κα Βαλεντίνα Ε. Μπατσάλ.

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο ποίημα «28η Οκτωβρίου 2015» με το ψευδώνυμο «Φοίβος» που ανήκει στον κ. Θανάση Φροντιστή και ισοβαθμούν, το ποίημα «Θάνατος εσωτερικού Αλέξανδρου» με το ψευδώνυμο «Χέραδος» που ανήκει στον κ. Θεοφάνη Παυλίδη και το ποίημα «Αιώρηση στο νεύμα της σιωπής» με το ψευδώνυμο «ΑΜΥΝΤΩΡ» που ανήκει στον κ. Παναγιώτη Δήμου Ιωαννίδη.

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο ποίημα «Με το πλοίο απ’ το Λαύριο ως την Τζια», με το ψευδώνυμο «Ταξιδευτής Β’» που ανήκει στην κα Ζωή  Παπαδημητρίου-Τζιράκη και ισοβαθμούν, το ποίημα «Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν», με το ψευδώνυμο «Άτλας» που ανήκει στον κ. Ιωάννη Καρβελά και το ποίημα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο» με το ψευδώνυμο «Ξένιος Έλλην» που ανήκει στον κ. Δημήτρη Η. Λούκα.

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο ποίημα «Η ποιότητα ζωής» με το ψευδώνυμο «ΟΡΣΑ» που ανήκει στον κ. Αντώνιο Χρ. Δημητρίου και ισοβαθμούν, το ποίημα «Ωμή Αλήθεια» με το ψευδώνυμο «Μάρτυρας του 15..» που ανήκει στον κ. Λευτέρη Χ. Αρμελινό και το ποίημα «Οι μύγες… δεν πετούν» με το ψευδώνυμο «Χρυσαλλίς», που ανήκει στην κα Ελένη Καμπά.


Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο ποίημα «Πορεύσου Αλιάκμονα» με το ψευδώνυμο «Μιλήσιος» που ανήκει στον κ. Δημήτρη Κολιδάκη και ισοβαθμούν, το ποίημα «Άφατη Νύχτα» με το ψευδώνυμο «Περσεφόνη» που ανήκει στην κα Μαριάνα Λυμπέρη και το ποίημα «Μικρός Αντιπολεμικός» με ψευδώνυμο «Νίκος Γαλανός» που ανήκει στον κ. Χαράλαμπο Χατζόπουλο.

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο ποίημα «Κάποια απωθημένα» με το ψευδώνυμο «Ινώ» που ανήκει στην κα Βάσω Τριανταφυλλίδου-Κηπουρού και ισοβαθμούν, το ποίημα «Ταξίδι μέχρι…» με το ψευδώνυμο «Ταξιδευτής Α’» που ανήκει στον κ. Γιάννη Μιχ. Αγγουριδάκη και το ποίημα «Τρικυμία» με το ψευδώνυμο «ΑΕΡΙΚΟ» που ανήκει στην κα Ελένη Μπέσσα-Αναγνωστοπούλου.


2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο διήγημα «Τα τείχη της Καρχηδόνος» με το ψευδώνυμο «Καρθαγένη», που ανήκει στην κα Λεμονιά Αντ. Μπαστιάνου.

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο διήγημα «Ανεπιθύμητο» με το ψευδώνυμο «Ο κανένας» που ανήκει στον κ. Γεώργιο Καραγιαννάκο και ισοβαθμούν, το διήγημα «Ξενοδοχείο Βαλκάνια» με το ψευδώνυμο «Ξένιος Έλλην», που ανήκει στον κ. Δημήτρη Η. Λούκα και το διήγημα «Μάνα… καημένη Μάνα» με το ψευδώνυμο «Βασίλης Μηλιώτης» που ανήκει στον κ. Βασίλη Χαρ. Χρήστου.

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο διήγημα «Στον κόσμο τους» με το ψευδώνυμο «Αδιάφθορος Πρεσβύτης» που ανήκει στον κ. Νίκο Μπαρμπάτση και ισοβαθμούν, το διήγημα «Η αγάπη δεν έχει σύνορα» με το ψευδώνυμο «Προσμονή» που ανήκει στην κα Ζωή Παπαδημητρίου-Τζιράκη και το διήγημα «Ένα ταξίδι για μια Ιθάκη» με το ψευδώνυμο «Ο κουρελής» που ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Πάτσαλο.

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ στο διήγημα «Ραντεβού στα τυφλά» με το ψευδώνυμο «Πελεγκρίνο» που ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Νίκα και ισοβαθμούν, το διήγημα «Το γράμμα μιας μικρής ξεριζωμένης» με το ψευδώνυμο «Χρυσαλλίς», που ανήκει στην κα Ελένη Καμπά και το διήγημα «Τώρα ξέρω, παππού μου» με το ψευδώνυμο «ORPHEAS» που ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Παπαδημητρόπουλο

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ στο διήγημα «Αγναντεύοντας απ’ τα βουνά της Δωρίδας – Τρίκορφο, το Δωρικό», με το ψευδώνυμο «Φυσιολάτρης» που ανήκει στον κ. Γιάννη Ηλιόπουλο και ισοβαθμούν, το διήγημα «32οςΜαραθώνιος… 2014» με το ψευδώνυμο «Ελεύθερος» που ανήκει στον κ. Λευτέρη Χ. Αρμελινό και το διήγημα «Το δελφίνι με το Ε» με το ψευδώνυμο «Ταξιδευτής» που ανήκει στον κ. Γιάννη Μιχ. Αγγουριδάκη.

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ στο διήγημα «Ο φίλος» με το ψευδώνυμο «Φένια» και ανήκει στην κα Αποστολία Βουλτσίδου και ισοβαθμούν, το διήγημα «Η πιο παλιά ανάμνηση» με το ψευδώνυμο «Το παιδί της Κατοχής» που ανήκει στον κ. Αντώνιο Μικέλη και το διήγημα «Πάμε πατέρα» με το ψευδώνυμο «Ινώ» που ανήκει στην κα Βάσω Τριανταφυλλίδου-Κηπουρού.


3. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο πόνημα «Νηοπομπή διαπλέει ναρκοπέδιο» με το ψευδώνυμο «ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ», που ανήκει στον κ. Φρίξο Δήμου.

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο πόνημα «Ο Σίμος και η υπόσχεση» με το ψευδώνυμο «ΑΝΤΑΙΟΣ Α’» που ανήκει στον κ. Σωτήρη Τουφίδη και ισοβαθμούν, το πόνημα «Το κρίμα» με το ψευδώνυμο «Ξένιος Έλλην», που ανήκει στον κ. Δημήτρη Η. Λούκα και το πόνημα «Αναμνήσεις – Ένα κυπαρίσσι στη Σμύρνη» με ψευδώνυμο «Σμυρνιός» που ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Πάτσαλο.

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο πόνημα «Χρονικόν» με το ψευδώνυμο «ΑΜΥΝΤΩΡ» που ανήκει στον κ. Παναγιώτη Δήμου Ιωαννίδη και ισοβαθμεί με το πόνημα «Η ‘νεκρανάσταση’ του Γρηγόρη» με το ψευδώνυμο «Ηρακλής Ηλιάδης» που ανήκει στον πατέρα Ηλία Μάκο.

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ στο πόνημα «Ο Λιποτάκτης» με το ψευδώνυμο «ΑΝΤΑΙΟΣ Β’» που ανήκει στον κ. Ιωάννη Καρβελά.

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ στο πόνημα «Αερομαχία και οι ολέθριες συνέπειες», με το ψευδώνυμο «ΑΥΤΟΛΥΚΟΣ» που ανήκει στον κ. Χρήστο Γκούμα.

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ στο πόνημα «Τα άλογα δεν ξεχνούν» με το ψευδώνυμο «ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ» που ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο.


ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

α) Ποίησης

1. Στην κα Jandark Petros (Νορβηγία) με το ψευδώνυμο «Η ξενιτεμένη» για το ποίημα «Η ξενιτιά».

2. Στον κ. Χρήστο Καραγκούνη με το ψευδώνυμο «Κριάκορας» για το ποίημα «Οι βλάχοι»

3. Στην κα Τασούλα Μάρκου (Κύπρος) με το ψευδώνυμο «Αδαμάντιος Θεοδώρου» για το ποίημα «Μνημόσυνο».

4. Στην κα Αγλαΐα Σεργίου (Κύπρος) με το ψευδώνυμο «Λεμονανθούσα» για το ποίημα «Στον Γολγοθά που κουβαλώ ψάχνω για έναν Κυρηναίο».

5. Στην κα Ανθή Αυγέρη με το ψευδώνυμο «Ελπιδοφόρος» για το ποίημα «Απρόσωπα προσωπεία».

6. Στον κ. Αντώνη Μικέλη με το ψευδώνυμο «Θαλασσινός» για το ποίημα «Το τελευταίο μπάρκο μου».

7. Στον κ. Μιλτιάδη Ντόβα με το ψευδώνυμο «ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ» για το ποίημα «Ανάσταση».

8. Στον κ. Δημήτριο Γιαννακό με το ψευδώνυμο «Ανώνυμος» για το ποίημα «Λογο-μαστόρισσα».

9. Στην κα Οδυσσεία Φισκύλη (Μαριαλίνα Γκανά) με το ψευδώνυμο «Μεσημβρινός Δαίμων» για το ποίημα «Αεί ζητείν».

10. Στον κ. Δημήτριο Π. Πετρέλη με το ψευδώνυμο «ΑΣΤΥΔΑΜΑΣ» για το ποίημα «Νοσταλγία».

11. Στον κ. Γεράσιμο Μοσχόπουλο με το ψευδώνυμο «Ιάσονας Ζαφειράτος» για το ποίημα «Στη Νίκη».

12. Στην κα Βασιλική Γάτσιου με το ψευδώνυμο «Γιασεμή» για το ποίημα «Οι εραστές».

13. Στον κ. Ιάκωβο Σπέτσιο με το ψευδώνυμο «Κυκλαδίτης» για το ποίημα «Διάδρομοι».

14. Στην κα Φυλλίτσα-Αθηναΐδα Αναπνιώτου με το ψευδώνυμο «Αετός» για το ποίημα «Αφύπνιση».

15. Στον κ. Ευθύμιο Ποντίκη με το ψευδώνυμο «Μύωνας» για το ποίημα «Αφιέρωμα στους Αγωνιστές που έπεσαν στην Αλβανία το 1940».

16. Στην κα Δέσποινα Τζανή με το ψευδώνυμο «Ελλάδα», για το ποίημα «Αόρατος εχθρός.


β) Διηγήματος

1. Στην κα Παρασκευή Καμπά με το ψευδώνυμο «Ηλιαχτίδα» για το διήγημα «Τσιβή».

2. Στην κα Βούλα Λεοντίδου-Πλάτωνα με το ψευδώνυμο «Χρυσάνθη» για το διήγημα «Τσέβω».

3. Στην κα Δώρα Μοσχονά με το ψευδώνυμο «ΑΛΚΜΗΝΗ» για το διήγημα «Δύναμη ψυχής».

4. Στην κα Δέσποινα Τζανή με το ψευδώνυμο «Πέγκυ» για το διήγημα «Διπλό κτύπημα».


ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ακράδαντα ότι η Κριτική Επιτροπή της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών που είχε αναλάβει να κρίνει τα κείμενα σε όλες τις κατηγορίες, Ποίησης – Διηγήματος και Χρονικού – Μαρτυρίας, έφερε σε αίσιο πέρας την αποστολή της, ευσυνείδητα και με δικαιοκρισία. Δεν διεκδικεί το έπαθλο του αλάθητου. Εκφράζει από καρδιάς τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή την ευγενή άμιλλα κι έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος και Χρονικού – Μαρτυρίας για το 2015.


Αθήνα, 12-12-2015

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Β.ΤΖΟΚΑΣ                 Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ





ΤΟ ΜΕΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου