Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

3ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών



1ος Διαγωνισμός Πρεσπαπιέ - Περιοδικού Καλλιτεχνείου
ή αλλιώς 3ος Διαδικτυακός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Καλλιτεχνείου Αχαρνών


Διάρκεια αποστολής έργων: Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015 - Δευτέρα 29 Φλεβάρη 2016

Ημέρα ανακοίνωσης διακριθέντων: Δευτέρα 07 Μάρτη 2016

Ημέρα βράβευσης διακριθέντων: Παρασκευή 25 Μάρτη 2016, στο πλαίσιο μιας "εορταστικής βραδιάς" για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21.03)

Το Περιοδικό Πρεσπαπιέ σε μία κίνηση ορισμού της ταυτότητάς του & του φάσματος της θεματολογίας και των δράσεών του προκηρύσσει τον 1ο Διαγωνισμό του, ο οποίος δεν αρνείται να ταυτιστεί με τον άλλοτε Διαδικτυακό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Καλλιτεχνείου Αχαρνών (έτη πραγματοποίησης: 2012 & 2013).

Σε μια προσπάθεια ταυτοποίησης των λογοτεχνικών αυτουργών & των λέξεων-αποτυπωμάτων [προ(σ)]καλούμε ανθρώπους να εκφραστούν μέσω των λέξεων, των ήχων που αυτοί δημιουργούν και του κόσμου όπως αυτός καταγράφεται, αποτυπώνεται και κατασκευάζεται μέσα από τον λόγο.


Ένα γεγονός χωρίς συγκεκριμένη ερώτηση σε συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο είναι απλώς ένα συμβάν. Ένα σχεδόν αδιάφορο συμβάν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Μιλήστε. Εκφραστείτε. Τώρα.

Θέμα: "Το Άλλο Αιγαίο" Το "Αιγαίο" παρηχητικά επεκτείνει το "Εγώ", τη ταυτότητά μας. Το "Αιγαίο" αποτελεί τη μήτρα της Ιστορίας Μας, οργανισμών έμβιων από τότε που αποτελούσε τμήμα της Παγγαίας ή καν δεν είχε αναδυθεί μέχρι και τώρα. Το "Αιγαίο" αποτέλεσε το φωτεινό κομμάτι των κοινωνικών αναπαραστάσεων της Ελλάδας, των μνημών μας, των ερώτων μας, εξυμνήθηκε από τους ποιητές. Από τώρα και στο εξής, όμως, ο λόγος δεν πρέπει να παραγνωρίζει το "Άλλο Αιγαίο", τόσο "άλλο" όσο και τόσο "ίδιο" σχεδόν συνώνυμο με το "Αιγαίο" του φωτός. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το Αιγαίο των νεκρών, του υγρού νεκροταφείου, της διόδου ή και του αδιεξόδου.

Ο Λόγος δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός. Δεν αναζητούμε τον λόγο (αιτία), αλλά τον λόγο (έκφραση), που αναδεικνύει το γεγονός, προβληματίζει και ανοίγει διάλογο. Δεν είναι λύση η τέχνη, αλλά είναι η ερώτηση. Και καλούμαστε σε αυτή την ερώτηση να απαντήσουμε.

Δεν ξεπετάμε το σοβαρό θέμα, αλλά το θέτουμε στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου, όπως η τέχνη απαιτείται να είναι. Στο επίκεντρο της καθημερινότητας, όπως η τέχνη πρέπει να είναι.

Τα έργα πρέπει να είναι "Ποιητικές Εικόνες", "Ποιητικά Καρτ-Ποστάλ", κάτι σαν τις ποιητικές εικόνες που ξεδιπλώνονται στο θέατρο του παραλόγου ή το ποιητικό θέατρο ή την ποίηση των ανθρώπων που μίλησαν για πράγματα και μέσα από τα λόγια τους γνωρίσαμε τα πράγματα αυτά κάτω από πλέριο φως.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: γίνονται δεκτά έργα

- ποίηση (140 χαρακτήρων μέχρι και μίας σελίδας σε πεζή μορφή)

- θέατρο (από σεναριακής μορφής δομή / σκηνοθετικές οδηγίες στησίματος μέχρι και 20 σελίδες "καθαρό διαλογικό κείμενο")

- δοκίμιο (2-10 σελίδες)

- διήγημα (2-10 σελίδες)

*Τα έργα θα πρέπει να αποτελούν από μόνα τους ύμνο στις βασικές ανθρώπινες αξίες της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης & της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

*Τα έργα θα πρέπει να είναι γραμμένα σε γραμματοσειρά Times New Roman 12 στιγμών και διάστιχο 1.

*Η μορφή των αρχείων που θα γίνονται δεκτά είναι σε .doc αποκλειστικά.

*Δεν επιτρέπονται αποστολές εικόνων.

*Αποστολή έργων στο presspapiermag@gmail.com


http://www.kallitechnio.org/2015/12/06122015-29022016-1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου