Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

100Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή – Πρόσκληση προς ποιητές(Παράταση έως 15/09/14)«Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων»
Το μαζικό κίνημα των ποιητών 100 Thousand Poets for Change διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά παγκόσμιες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά, κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά θέματα. Οι δραστηριότητες στις εκδηλώσεις εμπλουτίζονται και με τη συμμετοχή μουσικών, ζωγράφων, φωτογράφων, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Μέσα από το κίνημα των 100 Χιλιάδων Ποιητών για την Αλλαγή, δίνεται η ευκαιρία στις παγκόσμιες κοινότητες μέσω της ποίησης και της τέχνης να υψώσουν τη φωνή τους σε θέματα που αφορούν τον τόπο τους και τη χώρα τους μέσα από απαγγελίες, διαλέξεις, εργαστήρια, συναυλίες, παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες .

Για το 2014 οι Παγκόσμιες εκδηλώσεις της Ποίησης θα ξεκινήσουν στις 27 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα ντοκουμέντα από τις παγκόσμιες εκδηλώσεις θα αρχειοθετηθούν στο πρόγραμμα ψηφιακής αρχειοθέτησης LOCKSS και θα διατηρούνται στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια (Stanford University), το οποίo έχει αναγνωρίσει τους «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» ως ιστορικό γεγονός, τη μεγαλύτερη ανάγνωση ποίησης στην ιστορία.
Ο ιδρυτής του γεγονότος αυτού, Michael Rothenberg, είναι ευρέως γνωστός ποιητής, στιχουργός, εκδότης του on-line λογοτεχνικού περιοδικού Bigbridge.org και ακτιβιστής για το περιβάλλον με έδρα την Βόρεια Καλιφόρνια.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι ποιητές, καλλιτέχνες και εθελοντές να αποστείλουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση : de.stijl.de.l.arte@gmail.com
(οι όροι και οι πληροφορίες που αφορούν στην ποίηση παρακάτω)
Πρόσκληση Πανελλήνιας Ποιητικής Δράσης με θέμα:
«Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων».
Προσκαλούμε τους ποιητές και τις ποιήτριες να υποβάλλουν ένα ποίημά τους με θέμα την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και την αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Η Ελλάδα, η ειρήνη, η πολιτιστική κληρονομιά μας, η επιστροφή όλων των ελληνικών θησαυρών και κυρίως η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα , εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα μας, παραμένουν θέματα επίκαιρα και Παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Όλα τα ποιήματα θα περάσουν από αξιολόγηση οκταμελούς επιτροπής, ώστε να παρουσιάσουμε ένα όμορφο και ολοκληρωμένο έργο στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 στη μεγάλη Παγκόσμια εκδήλωση της Ποίησης των 100Χιλιάδων Ποιητών για την Αλλαγή. Τα επιλεγμένα ποιήματα θα συγκεντρωθούν σε ένα δίγλωσσο ebook. Ίσως αργότερα να υπάρξει ενδεχόμενη έκδοση.
 • Θα γίνει παρουσίαση και εκδήλωση με απαγγελίες των ποιημάτων σε χώρο που θα οριστεί από την κυρία Θεοδώρα Βαβαλέσκου ( Εκπαιδευτικός, Αντιδήμαρχος Πολιτιστικού και Κοινωνικού Τομέα στο Δήμο Καβάλας ) η οποία ανέλαβε να ενημερώσει τους ποιητές της πόλης και να βοηθήσει γενικότερα στην υλοποίηση της εκδήλωσης, που θα διεξαχθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου.
  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και άλλα δρώμενα, όπως μελοποιημένη ποίηση από χορωδία της πόλης, συνοδεία άρπας και πιάνου κατά την απαγγελία και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που είναι στα πλαίσια της αισθητικής της εκδήλωσης ώστε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα.

 • Κατά την περίοδο του Φθινόπωρου θα γίνει παρουσίαση του ebook και των ποιημάτων που θα επιλεγούν καθώς και ομιλία σχετικά με το θέμα από γνωστούς Έλληνες ποιητές στον Πολυχώρο Αίτιον. Η ημερομηνία θα οριστεί κατόπιν συνεννοήσεως με την κυρία Τούλα Μπαρνασά και της ομάδας του Αίτιον.
 • Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όλους όσοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον εξ’ αρχής και δέχθηκαν εγκάρδια να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους εθελοντικά.

~Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα δώσουμε ένα ηχηρό και πολύ δυνατό μήνυμα με την κίνηση αυτή ως Έλληνες. Το βιβλίο και οι δράσεις όποιες κι αν είναι αυτές θα καταχωρηθούν στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, (Stanford University) ελεύθερα προς μελλοντική χρήση.~  
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 1. Το θέμα της δράσης είναι «Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων».
 1. Απευθύνεται σε ενήλικες.
 1. Συμμετοχή μ’ ένα ποίημα, αδημοσίευτο, γραμμένο στη Νεοελληνική, σε οποιαδήποτε μορφή ποιητικής έκφρασης, με σωστή ορθογραφία, τόνους και σημεία στίξεως , η έκταση του ποιήματος να μην υπερβαίνει τους 30 στίχους.
 1. Υποβολή έργου σε μορφή word. Γραμματοσειρά Georgia. Μέγεθος γραμματοσειράς 11, επιλογή διάστιχου 1.0.
5. α) Κάθε συμμετοχή θα σταλεί με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση de.stijl.de.l.arte@gmail.com, ως θέμα του μηνύματος θα αναγράφεται ~100ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ~ .
Ο τίτλος του ποιήματος θα υπάρχει αρχικά. Το ονοματεπώνυμο και η ηλεκτρονική διεύθυνση του δημιουργού θα αναγράφονται στο τέλος του ποιήματος καθώς και στο ηλεκτρονικό μήνυμα.
β) Επίσης τα ποιήματά σας θα αποσταλούν και ταχυδρομικώς με απλή επιστολή στη διεύθυνση Ηρακλείου 3 Καβάλα Τ.Κ. 65 403, στο όνομα ~Ελένη Ιωάννου~ με την ένδειξη ~100THOUSAND POETS FOR CHANGE~.
Τα ποιήματα εκτυπωμένα σε Α4, σε 8 αντίτυπα, αρχικά θα αναγράφεται ο τίτλος και στο τέλος δεξιά το ονοματεπώνυμό σας.

Τα προσωπικά στοιχεία θα αναγράφονται σε άλλο φύλλο εκτύπωσης στον ίδιο φάκελο στην παρακάτω μορφή.
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ:
 1. Τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων ορίζεται η 15η Αυγούστου 2014, ώστε να μας δοθεί το χρονικό περιθώριο δημιουργίας του ebook, πριν την εκδήλωση της 27ης Σεπτεμβρίου 2014.
 1. Επιθυμία μας είναι οι συμμετέχοντες (όσοι έχουν τη δυνατότητα) να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που θα οριστούν (η ώρα, η μέρα και το μέρος που θα πραγματοποιηθούν θα ανακοινωθούν αργότερα). Θα σταλούν προσκλήσεις μέσω mail, επίσης θα ανακοινωθεί και στο διαδίκτυο.
 1. Με τη συμμετοχή στη δράση , οι δημιουργοί αποδέχονται ότι τα έργα που θα επιλεγούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ebook που θα δημιουργηθεί αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης και σε ενδεχόμενη έκδοση ποιητικού ανθολογίου.
      9.  Οι συμμετοχές δεν επιστρέφονται.
      10. Έγκυρες συμμετοχές, θεωρούνται όσες πληρούν στο σύνολο τους παραπάνω όρους.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ
Η κρίση των έργων θα γίνει από οκταμελή Κριτική Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας έχει ως εξής:
 • Γεωργία Βιολιτζή-Καβάλα
 • Ελένη Ιωάννου-Καβάλα
 • Σωτηρία Κυρμανίδου-Σέρρες
 • Τούλα Μπαρνασά-Αθήνα
 • Χρύσα Βελησσαρίου-Λάρισα
 • Γιώργης Π.Δρυμωνιάτης-Αθήνα
 • Δημήτρης Παπαδημητριάδης-Αθήνα
 • Δήμος Χλωπτσιούδης-Θεσσαλονίκη

Εθελοντικά συμμετέχουν στην αξιολόγηση των ποιημάτων, στη φιλολογική επιμέλεια, στη μετάφραση, στην παρουσίαση και στην προώθηση της δράσης οι αξιότιμοι φίλοι (με αλφαβητική σειρά):
•           Γεωργία Βιολιτζή ( Φιλόλογος και μέλος του μορφωτικού τομέα του Σ.Φ.Γ.Τ.* Καβάλας, «Σχήμα Λόγου» ) Καβάλα
*Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας
•           Ελένη Ιωάννου ( Εικαστικός, ποιήτρια, συγγραφέας, αρθρογράφος στο tovivlio.net, μέλος του Αίτιον ) Καβάλα
•           Σωτηρία Κυρμανίδου ( Συγγραφέας, ποιήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός  στο Ράδιο Κιβωτός ) Σέρρες
•           Τούλα Μπαρνασά ( Ποιήτρια, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του κινήματος Αίτιον, ραδιοφωνική παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα ) Αθήνα
•           Χρύσα Βελησσαρίου ( Συγγραφέας, ποιήτρια, μεταφράστρια και καθηγήτρια Φυσικής, εκπρόσωπος του World Peace Poetry Canada στην Ευρώπη) Λάρισα
•           Γιώργης Π.Δρυμωνιάτης ( Συγγραφέας, ποιητής, ιδρυτικό μέλος του Αίτιον  ) Αθήνα
•           Δημήτρης Παπαδημητριάδης ( Ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, εμπνευστής του www.maga.gr ) Αθήνα
•           Δήμο Χλωπτσιούδη ( Ποιητής, ιστορικός, φιλόλογος και αρθρογράφος στο tovivlio.net ) Θεσσαλονίκη
•           Φαίδων Θεοφίλου ( Συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος ) Αθήνα
~Ας ενωθούμε μέσα από την ποίηση για να δυναμώσουμε το Ελληνικό πνεύμα, το αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που έχουμε όλοι μέσα μας εξωτερικεύοντάς το να ακουστεί στα πέρατα της γης. Ας ενωθούμε για να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω και να ενώσουμε τα μάρμαρα του πολιτισμού μας, του Παρθενώνα. Ας διεκδικήσουμε τις αξίες του παρελθόντος. Αν σεβαστούμε εμείς την Πολιτιστική Κληρονομιά μας θα τη σεβαστούν και οι άλλοι. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού, ας μη το ξεχνάμε.~
ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣEI 850 π.Χ. Όμηρος, επικός ποιητής.
Με εκτίμηση ___Ελένη Ιωάννου 
 Εικαστικός, ποιήτρια, συγγραφέας, αρθρογράφος στο tovivlio.net, μέλος του Αίτιον
Επίσημος αντιπρόσωπος του κινήματος 100Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή στην Καβάλα, εμπνεύστρια της δράσης) 


ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: 100Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή___Πρόσκληση προς ποιητές
«Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και η αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ελλήνων»:
  “ΑΙΤΙΟΝ” Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών
ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ
email: aition.kinima@live.com
Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη (Σταθμός Μετρό: Ακρόπολη)

“τοβιβλίο.net” διαδικτυακή βιβλιοθήκη
tovivlio.netΥπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας.
Και με όραμα την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

4 σχόλια:

 1. Καθήκον μου να δημοσιεύω τους αξιόλογους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε λίγο καιρό ευελπιστώ πως θα είναι έτοιμο και το e-book της δράσης.
  Θα σας ενημερώσω για να το ανεβάσετε στο ιστολόγιό σας, αν το επιθυμείτε.
  Και πάλι σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν ξέρω αν γίνεται μέσω ενός google ιστολογίου, αλλά αν το ανεβάσετε κάπου αλλού με χαρά να βάλω κάποιον σύνδεσμο που να παραπέμπει στο ebook. Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή