Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αποτελέσματα του 20ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού "Κούρος Ευρωπού"



Το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαΐου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, έγινε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες ποιητές του 20ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς. Της απονομής προηγήθηκε το αφιέρωμα «Πλους ονείρου» στον Κώστα Λαχά.
Η αίθουσα του Συνεδριακού ήταν κατάμεστη από κόσμο, ωστόσο δεν ακούγονταν το παραμικρό, αφού το κοινό ήταν προσηλωμένο στα όσα λέγονταν και συνέβαιναν επί σκηνής.

Η πρόεδρος της ΤΕΧΝΗΣ κ. Κική Πάγκου, κατ” αρχήν, αναφέρθηκε στα 20 χρόνια του θεσμού, στην σπουδαιότητα, την σοβαρότητα, την αντικειμενικότητα και αμεροληψία που τον χαρακτηρίζουν και τον καθιέρωσαν ως τον σημαντικότερο ανάμεσα σε πολλούς ανάλογους θεσμούς στο πανελλήνιο.

Η φιλόλογος συντοπίτισσά μας Σόνια Λευκίδου, αναφέρθηκε διεξοδικά στον Κώστα Λαχά, τον πολυτάλαντο Κιλκισιώτη καλλιτέχνη που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Μίλησε για τον εικαστικό Κώστα Λαχά, τον ποιητή, τον πεζογράφο που τιμήθηκε με Α” Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, τον ηθοποιό, με γλαφυρότητα και παραστατικότητα, με απλά αλλά ωραία ελληνικά. Βοήθησε το κοινό να παρακολουθήσει την πορεία του στη ζωή, από το Κ. Θεοδωράκι όπου γεννήθηκε, στο Κιλκίς όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε και δημιούργησε.


Η συγκίνηση που προκάλεσε η Σόνια Λευκίδου με το ζωντάνεμα αναμνήσεων και τα κείμενα που διάβασαν μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ από τα έργα του Κώστα Λαχά, ήταν εμφανής, διάχυτη και έντονη. Η παρουσία των τριών αδελφών του καλλιτέχνη επέτεινε την συγκίνηση αυτή, καθώς και η προβολή φωτογραφιών του τιμώμενου καλλιτέχνη από την πολύ μικρή του ηλικία, μέχρι την ενηλικίωσή του.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 20ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» έγινε από την Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής κ. Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Α” Βραβείο: Έλσα Κορνέτη από Θεσσαλονίκη.

Β” Βραβείο: Κατερίνα Αμπράζη από Κιλκίς

Γ” Βραβείο: Έλλη Φρεγγίδου από Κιλκίς.

Έπαινοι: Μαρία Σφήκα από Ναύπακτο, Κώστας Παπαπρίλης-Πανάτσας από Πτολεμαΐδα και Μηνάς Θεοδώρου από Αθήνα.

Ήταν μια βραδιά υπέροχη, μυσταγωγική, μοναδική, γεμάτη ποίηση, όπου το Κιλκίς είχε την τιμητική του. Ήταν μια όμορφη βραδιά, γεμάτη μαγεία και σαγήνη, και χωρίς υπερβολή σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Κιλκίς για τον εορτασμό των «Ελευθερίων 2015″.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου